top of page

HET RAS

Historie

De Jack Russell Terrier is een Engelse terriër die bekend staat als een ‘werkende’ of ‘jacht’ terriër . De naam danken deze honden aan Dominee John Russell (bijgenaamd Jack) die in het dorp Swymbridge in Devon, Engeland woonde. Hij was een verwoed jager op vos en otter en hij had een terriër nodig die goed ondergronds kon werken. Zo’n terriër heeft hij dan ook zijn hele leven proberen te fokken. Hij leefde van 1793 tot 1883 en ook nu nog, ruim een eeuw later, wordt de Jack Russell nog steeds in Engeland gebruikt voor de vossenjacht.

De Jack Russell Terrier is een Rashond!

Er zijn veel honden in Nederland die Jack Russell Terriër genoemd worden. Er is alleen sprake van een werkelijke Jack Russell als de voorouders dit ook waren en dat kan alleen worden bewezen met een afstammingsbewijs, de stamboom.

Karakter

De Jack Russell Terriër is binnenshuis een gezellige hond. Zij zijn zeer trouw aan hun familie en kunnen , zeker als ze mee zijn opgegroeid , goed met kinderen overweg. Een Jack Russell is ontzettend actief. Een gezonde Jack Russell, in goede conditie, is nagenoeg onvermoeibaar. Zorg er daarom voor dat u hem voldoende bezighoudt, zowel lichamelijk als geestelijk. Een hond die zich buiten niet kan uitleven, doet dat binnen! Het voordeel van het actieve en sportieve Jack Russell is dat dit ras geschikt is om allerlei soorten hondensport mee te bedrijven; van Dogdance tot behendigheid, overal zijn Jack Russells in voor! Spelenderwijs kunt u hem snel leren wat er van hem wordt verwacht.

Ook zijn het verwoede gravers. Een goede raad voor de eigenaar, leer het graven snel af, want een klein puppy graaft een klein gaatje, maar een volwassen Jack Russell tovert in een onbewaakt ogenblik uw tuin om in een zandafgraving.

De Jack Russell Terriër is een grote hond in een kleine verpakking. Wat niet klein aan de hond is, is zijn onverschrokken karakter en moed. Zij zijn echt niet bang voor de grote valse hond van de overkant. Ze zijn vrij fel en houdt hier te allen tijde rekening mee!

De Jack Russell is een echte karakterhond. Zij zijn eigenwijs en zeer pienter. Dat vereist een consequente opvoeding. Vergeet niet dat bepaalde gedragingen misschien leuk zijn in een jonge hond, maar ongewenst voor een volwassen hond (bijv. op tafel lopen, achter de kippen aan jagen).

Jack Russells zijn zeer waaks en zullen regelmatig blaffen. Wilt u dit niet, dan moet u dit vanaf he begin van de opvoeding afleren.

Vacht

De Jack Russell komt voor in drie vachtvariëteiten, nl. gladhaar, broken coat en ruwhaar. Eenvoudig gesteld zou je kunnen zeggen dat broken coat tussen glad en ruw inzit. Bent u in het bezit van een ruwharige Jack Russell Terriër dan zult u ervoor moeten zorgen dat zijn vacht een paar keer per jaar geplukt wordt, door uzelf of een trimmer.

bottom of page